@whatsapp
@telegram
تماس با ما

جرثقیل سقفی

امروزه در صنایع گوناگون استفاده از انواع جرثقیل ها مانند جرثقیل سقفی، بسیار رایج است. در واقع در همه کارخانجات و کارگاه های صنعتی جرثقیل ها به عنوان یکی از ماشین آلات اساسی به شمار می آیند و البته انواع گوناگونی دارند.

با استفاده از انواع جرثقیل ها مانند جرثقیل سقفی انجام اموری مانند جابه‌جایی تجهیزات تولید شده در کارگاه ها، نصب اجرای سازه ای و غیره بسیار آسان تر و دقیق تر صورت می گیرد. بنا به عبارتی دیگر، بدون جرثقیل ها عملا بسیاری از کار های عمرانی قابل اجرا نبوده و اگر هم قابل اجرا باشد، بسیار سخت و زمان بر خواهد بود. اگر کارگاه شما نیز به انواع جرثقیل سقفی نیاز دارد، باید این دستگاه را از شرکت های معتبر خریداری کنید. حتی می ‌توانید برای تهیه آن به سراغ جرثقیل سقفی دست دوم نیز بروید!

در این مقاله از وب سایت رونامیک قصد داریم تا به بررسی انواع جرثقیل های سقفی بپردازیم و اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مطلب با رونامیک همراه باشید.

نصب جرثقیل سقفی

جرثقیل سقفی چیست؟

برای آن که بتوانید با این دستگاه های بسیار کاربردی آشنا شوید، باید تعریفی از آن ارائه دهیم. به صورت کلی باید اشاره داشت که جرثقیل سقفی یک سازه بسیار خاص با کارایی بالا به شمار می آید که در مکان هایی مانند موارد ذکر شده در زیر، به منظور جابجایی و حمل بار و انتقال مواد مورد استفاده قرار خواهد گرفت:

✔️سوله ‌ها

✔️کارخانه‌ ها

✔️انواع کارگاه ‌های صنعتی و ساختمانی

✔️سایر محیط های سر پوشیده و مناطق خاص

در واقع در تمامی محیط های صنعتی و در هر صنعنی که نیاز به حمل و جابجایی مصالح باشد (زمانی تجهیزات بالای 250 کیلوگرم وجود داشته باشد) استفاده از جرثقیل های سقفی کاربرد دارد. در واقع جرثقیل سقفی دارای مزیت های بی شماری است و یکی از مهم ترین و کاربردی ترین مزیت های آن، پوشش 90 درصدی تمامی نقاط محوطه یا سالن شما می باشد، بدون آن که فضای کار مفید شما را اشغال نماید! نکته حائز اهمیت این است که جرثقیل سقفی در انواع مختلفی وجود دارد که شما می توانید بر اساس نیاز خود و همچنین مقدار باری که قصد جابجایی آن را دارید، آن ها را تهیه کنید.

به خاطر داشته باشید که هر کدام از انواع جرثقیل های سقفی دارای کاربرد خاص خود است بنابراین پیش از خرید این دستگاه در ابتدا باید انتظاری که از ان دارید را مشخص نمایید. از سوی دیگر باید اشاره داشت که جرثقیل های سقفی، به صورت چهار کاره و شش کاره به شکل طولی ( شمال و جنوب) و عرضی ( چپ و راست) و عمودی ( بالا و پایین) می باشد.

انواع جرثقیل سقفی در رونامیک

باید اشاره داشت که جرثقیل سقفی از جمله پر کاربردترین تجهیزات و ماشین آلات برای جابجایی مواد و مصالح در محیط های صنعتی به خصوص در کارخانه ها و کارگاه های ساختمانی می باشد. این نوع جرثقیل ها مانند سایر جرثقیل هایی که وجود دارد، دارای انواع مختلفی بوده که بر اساس نیاز مصرف کننده و نوع کاربرد به دسته های مختلفی تقسیم بندی می شود. همچنین باید اشاره داشت که قیمت جرثقیل سقفی، بر اساس انواع آن مشخص می شود.  از جمله انواع جرثقیل های سقفی می توان به موارد زیر اشاره داشت:

جزثقیل تک پل

جرثقیل سقفی تک پل

یکی از انواع جرثقیل های سقفی، جرثقیل سقفی تک پل است که کاربردهای خاص خود را داشته و از آن برای حمل و جابجایی مواد و مصالح در دهانه های کم و تناژهای زیر 16 تن استفاده می شود. جرثقیل سقفی 5 تن نیز جزء این نوع جرثقیل ها می باشد. استفاده از جرثقیل سقفی تک پل مزیت های خاص خود را دارا می باشد و از جمله مزیت های آن می توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • استفاده از این نوع جرثقیل سقفی سبب کاهش بار مرده پل بر روی ستون های سازه خواهد شد.
  • به لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه تر از سایر جرثقیل ها است. (قیمت جرثقیل سقفی 5 تن نیز نسبت به سایر جرثقیل های سقفی کم تر است)
  • برای کاهش وزن کلی بر روی سازه و همچنین جابجایی مصالح با وزن کم آن هم با سرعت مناسب، کاربرد دارد.
  • استفاده از این نوع جرثقیل ها سبب می شود تا فشار وارد بر استراکچر اصلی سالن و تیر های حمال کمتر شود.

✔️با استفاده از این جرثقیل ها هزینه کمتری برای طراحی ساختمان سوله در نظر گرفته می شود.

✔️جرثقیل سقفی تک پل از لحاظ ابعاد هندسی و پارامترهای مهندسی بهترین طراحی را دارد.

البته به جز مزیت های ذکر شده در فوق، جرثقیل سقفی تک پل دارای معایب خاصی نیز می باشد. از جمله معایب این نوع جرثقیل ها می توان به موارد زیر اشاره داشت:

✔️سازه کلاس کاری پایین تر

✔️ارتفاع کاری کمتر نسبت به جرثقیل های سقفی دو پل

به صورت کلی باید اشاره داشت که جرثقیل سقفی تک پل، شامل یک پل می باشد که در راستای دهانه  کاری قرار می گیرد و همچنین از دو عدد راهبر طولی برخوردار است که سازه تک پل را در طول سالن به روی ریل ها به حرکت در می آورد. جابجایی در عرض دهانه به وسیله ترولی واقع در بالابر انجام می گیرد که با یک موتور ویژه و خاص، حرکت عرضی بالابر را انجام می دهد. از جمله نکات بسیار مهمی که درباره این نوع از جرثقیل سقفی باید بدانید، بدین صورت است که حرکت در طول سالن بر عهده راهبرهای طولی می باشد.

جرثقیل سقفی دو پل

جرثقیل سقفی دو پل نوع دیگری از جرثقیل های سقفی است که از ظرفیت بیشتری نسبت به جرثقیل سقفی تک پل برخوردار است. این نوع از جرثقیل ها برای دهانه هایی بین 10 الی 50 متر مناسب بوده و همچنین دارای ظرفیتی تا 350 تن می باشند.

در واقع باید اشاره داشت که جرثقیل‌ سقفی جفت پل بهترین راه حل برای بلند کردن و جابجایی اجسام در سالن‌ هایی است که دهانه و ظرفیت بیشتری مورد نیاز می ‌باشد و با این نوع جرثقیل‌ ها از ارتفاع بیشتری می‌ توانید استفاده کنید. جرثقیل سقفی دو پل نیز دارای مزیت های بسیار متعددی می باشد که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره داشت:

تعمیرات جرثقیل سقفی دو پل

✔️با استفاده از جرثقیل سقفی دو پل بهترین کلاس کاری و بیشترین ارتفاع کاری را نیز دریافت خواهید کرد.

✔️این نوع از جرثقیل ها نیز به لحاظ سازه ای و مهندسی وزن مرده را کاهش می دهند و بسیار استاندارد هستند.

✔️استفاده از جرثقیل های سقفی دو پل بسیار آسان می باشد و همچنین در این نوع از جرثقیل ها امکان تعمیر قطعات کالسکه (ترولی) نیز وجود دارد.

جرثقیل سقفی کارگاهی

جرثقیل سقفی مونوریل مستقیم و منحنی

یکی دیگر از خاص ترین انواع جرثقیل سقفی بعد از جرثقیل بازویی، جرثقیل سقفی مونوریل مستقیم و منحنی است. در بسیاری از موارد ممکن است که قادر به نصب ستون ها و تیرهای حمال نباشید. در این صورت، بهتر است که از جرثقیل سقفی مونوریل مستقیم و منحنی استفاده کنید.  شما با نصب و راه اندازی این نوع جرثقیل خاص، می توانید در محوطه سالن به راحتی اجسام و بارها را جابجا کنید و دیگر در خصوص نصب ستون ها و تیرهای حمال دغدغه ای نداشته باشید.

این سیستم برای حمل و جابجایی مواد با دهانه ای میان 4 الی 10 متر و ظرفیتی میان 0.5 الی 10 تن کاربرد بسیار فراوانی دارد. در این نوع از جرثقیل سقفی، شما بیشترین دسترسی جانبی (بیشتر از دهانه تیر کار شده) را خواهید داشت و همچنین این سازه می تواند بیشترین ارتفاع کاری را در اختیار شما قرار دهید. از جمله نکات بسیار مهمی که درباره این جرثقیل ویژه باید بدانید، به صورت زیر است:

✔️از قابلیت جابجایی بالابر در مسیرهای مختلف برخوردار است.

✔️این نوع جرثقیل بیشتر در صنعت منو ریل کاربرد دارد و آویز مستقیم و آویز منحنی دو نوع اساسی آن است.

✔️جرثقیل‌ سقفی آویز به سادگی بر روی سقف سالن قرار می ‌گیرند

✔️با استفاده از جرثقیل سقفی مونوریل می‌ توانید به راحتی بارها و مصالح مورد نظر خود را جابجا نمایید.

✔️با استفاده از جرثقیل مونوریل، می‌ توانید از فضای ورودی سالن، داخل انبار و حتی نقاط ویژه انبار که مورد نیاز است، برای جابه‌ جایی تولیدات خود بیشتر استفاده کنید.

✔️امکان جابه جایی بالابر از مسیری به مسیر دیگر و همچنین از ریلی به ریلی دیگر فراهم بوده و در نتیجه دسترسی به نقاط مورد نظرتان نیز آسان تر خواهد شد.

اجزای جرثقیل سقفی

جرثقیل های سقفی از اجزای مختلفی تشکیل شده اند که در ادامه به بررسی و تشریح هر کدام می پردازیم:

اجزای جرثقیل سقفی آویز

1)تیرک کرین: تیر کرین یا همان تیر حمال یک دو قطعه فلزی بلند می باشد که در طول سالن، سوله یا کارگاه روی ستون ها یا دیوار های کارگاه آن هم در ارتفاع یکسان، به موازات یک دیگر نصب می شوند. این بخش امکان حرکت جرثقیل سقفی را در امتداد محور طولی فراهم خواهد کرد.

2) ریل طولی: چهار پهلو یا همان ریل طولی نامیده میشود که بر روی تیر کرین قرار می گیرد. این بخش به منظور جلوگیری از انحراف پل روی تیر حمال طراحی شده اند.

3) شین برق رسان اصلی: مجموعه ای از شمش های مسی هستند که بر روی یکی از تیرک های طولی نصب خواهند شد. در همان ارتفاع تیرک قرار گرفته و برق جرثقیل را فراهم می کند.

 4) سیستم راهبر یا کلگی: یک قسمت فلزی از بخش پل می باشد که بر روی ریل دستگاه حرکت نموده و در بخش زیرین چرخ های مخصوص که یک فرو رفتگی دارد که بر روی دستگاه خواهد شد. بدین صورت پل هرگز ار مسیر خود منحرف نخواهد شد.

5) چرخ ‌ها: از دیگر بخش های جرثقیل سقفی، چرخ ها می باشد. در واقع در هر کلگی دو یا چند چرخ قرار داده شده است تا بدین صورت امکان حرکت و حمل و جابجایی، آسان ‌تر و ساده ‌تر شود. این چرخ‌ ها به صورتی تعبیه می شوند که کاملا درون کلگی قرار بگیرند و از آسیب به دور باشند.

6) موتور پل: موتور پل قطعه ای خاص است که وظیفه حرکت دادن چرخ ها را بر عهده دارد. این قطعه در زیر یا کنار پل نصب می شود. با استفاده از موتور پل جرثقیل سقفی، پل در دو جهت جلو و عقب در مسیر طولی از امکان جابجایی برخوردار خواهد بود و می تواند حرکت کند.

7) ضربه گیر: هر جرثقیل سقفی لازم است که در تمامی جهات حرکتی دارای ضربه گیر باشد. در واقع این ضربه گیرها یک قطعه‌ پلاستیکی می باشند که به دو انتهای کلگی جرثقیل، متصل شده اند و وظیفه دارند تا  از برخورد ناگهانی پل و اجزای آن با دیوار (در بخشی که ریل و تیر های حمال به پایان می ‌رسند) جلوگیری به عمل می آورد.

8) پل: مهم ترین و اصلی ترین بخش جرثقیل سقفی، بخش یا قسمت پل جرثقیل می باشد. این دو بخش از دو طرف به دو کلگی متصل می شود و بدین صورت بر روی ریل طولی حرکت خواهد کرد و جابجا می شود.

9) چهار پهلو یا ریل عرضی: باید اشاره داشت که در کنار پل جرثقیل سقفی، دو ردیف ریل فلزی قرار می گیرد که در حکم نرینگی، از انحراف کالسکه مربوطه جلوگیری خواهد کرد. این بخش سبب می شود محور عرضی همیشه بر روی پل باقی بماند.

10) استاپر: در واقع استاپر یک بخش فلزی بسیار مهم از ریل طولی و عرضی جرثقیل سقفی به شمار می آید که در انتهای ریل طولی و عرضی جرثقیل قرار می گیرد تا بدین ترتیب اجازه‌ حرکت بیشتر را به پل و کالسکه ندهد و آن را همچنان روی سازه نگه دارد.

11) شین برق رسان کالسکه: از دیگر اجزای جرثقیل سقفی می توان به شین برق رسان کالسکه اشاره داشت که یک ردیف از شمش های مسی یا محفظه‌ ای مخصوص در یک طرف پل به شمار می آید. این بخش امکان آویزان ماندن و چین خوردن کابل ‌های برق کالسکه از بین برده و جایگزین کردن این سیستم میشود، و به نوعی عملکرد جرثقیل سقفی را تکمیل می نماید.

12) کالسکه: کالسکه جرثقیل سقفی نیز خود از اجزای متعددی تشکیل شده که شامل موتور و گیربکس استراکچر و راهبر کالسکه، چرخ، ضربه گیر، قرقره و غیره خواهد بود. کالسکه بر روی ریل عرضی یا همان ریل پل در امتداد محور عرضی حرکت کرده و جابجا می شود.

13) درام: وسلیه ‌ای دوار می باشد که به کمک موتور و گیربکس دور خود می چرخد! به دور درام یک کابل فلزی (سیم بکسل)  پیچیده شده است که باز و بسته می شود و امکان حرکت بار در ارتفاع را برای جرثقیل ها فراهم می کند.

اجزای جرثقیل سقفی

14) سیم بکسل: در تمام جرثقیل ها از جمله جرثقیل سقفی یک یا چند رشته سیم بکسل فلزی بسیار مستحکم وجود دارد که از بالا به درام متصل به وینچ و از پایین به مجموعه قلاب وصل می گردد و بدین صورت تمام نیروی وزن بار را به کالسکه و پل انتقال می دهد

15) مجموعه قلاب: قلاب های مختلفی در جرثقیل ها به کار می رود که از یک قلاب ساده متصل به یک قرقره ساده تا چند قلاب با شکل‌های مختلف و متصل به چندین قرقره‌ خاص می باشند و همچنین از تنوع بالایی برخوردار هستند. اما باید اشاره داشت که وظیفه همه قلاب ها امکان ارسال نیروی حاصل از وزن بار به کالسکه از طریق کابل یا کابل‌ های فلزی است.

16) کلید فرمان: کلید فرمان یک قطعه ‌ای الکترونیکی به شمار می آید که از طریق آن می ‌توان فرمان حرکت جرثقیل در سه بعد صادر کرد. بنابراین وجود آن در جرثقیل ها برای یکنترل جرثقیل از اهمیت بسزایی برخوردار است. این کلید از طریق کابل مهار دار مخصوص ابتدا به خط برق رسان عرضی و سپس به تابلو پل و تابلو کالسکه متصل می گردد.

17) ریموت کنترل: قطعه ‌ای کوچک بوده و همچنین جدا از جرثقیل توسط بلوتوث و ایجاد فرکانس به تابلو برق اصلی متصل شده است. این ریموت بدون سیم بوده امکان کنترل از راه دور جرثقیل سقفی را فراهم خواهد کرد.

شرکت مهندسی رونامیک با چندین دهه سابقه درخشان در صنعت کشور

متشکل از متخصصین و مهندسین مجرب

 در زمینه تامین و تجهیز خطوط ریل KBK  ، با بهره گیری از سیستم های نرم افزاری و سخت افزاری مطابق با تکنولوژی روز و همکاری شرکت های اروپایی، توانایی ارائه خدمات در زمینه طراحی،ساخت،نصب و راه اندازی، تعمیر و نگهداری و مدرنیزه کردن را با رعایت استانداردهای بین المللی (CMAA،BS،DIN،FEM)

ویژگی های جرثقیل سقفی

به صورت کلی ویژگی های هر کدام از جرثقیل های سقفی و جرثقیل دروازه ای، می تواند متفاوت باشد! به عنوان مثال در جرثقیل های برقی و دستی، قیمت جرثقیل سقفی برقی گران تر از جرثقیل دستی است! با این حال برخی از ویژگی ها میان جرثقیل سقفی در انواع مختلف، یکسان است که در ادامه به بررسی این ویژگی ها می پردازیم:

✔️جرثقیل های سقفی دیرتر از سایر جرثقیل ها خراب می شوند و همچنین هزینه تعمیر و نگهداری آن ها نسبت به سایر دستگاه های بالابر پایین است.

✔️جرثقیل های سقفی از قابلیت موقعیت یابی برخوردار هستند بدین صورت که به سیستم های خودکار با دقت یک هزارم، سرعت و قدرت تشخیص یک مکان را دارند.

✔️جرثقیل های سقفی یک منطقه بزرگ کاری را تحت پوشش قرار داده و جایگزین چندین لیفتراک هستند. بنابراین هزینه ها را در کارگاه ها یا مکان های دیگر کاهش می دهند.

✔️جرثقیل های سقفی از قابلیت تنظیم برخوردار هستند. به دلیل آن که در هر سطحی قابل استفاده می باشد و بدین صورت برای انجام هر نوع عملیات نیز انعطاف پذیر و کاربردی خواهند بود.

✔️در گذشته بیشتر از نیرو انسانی برای بالا بردن بار و اجسام استفاده می شد و این موضوع خطرها و آسیب هایی را برای انسان ها داشت. اما امروزه با روی کار امدن جرثقیل ها مانند جرثقیل سقفی، دیگر از نیروی انسانی برای بالا بردن اجسام سنگین استفاده نمی شود.

ویژگی جرثقیل سقفی
ویژگی جرثقیل سقفی

کاربرد های جرثقیل سقفی

همان گونه که در بخش مقدمه این مقاله اشاره کرده ایم، استفاده از جرثقیل های سقفی در سوله ها، کارخانه ها، کارگاه های صنعتی و ساختمانی و غیره بسیار رایج است. همچنین باید اشاره شود که جرثقیل سقفی یک نوع جرثقیل ثابت به شمار می آید که از آن برای حمل و جابجایی بارها و مصالح سنگین استفاده می شود.

از آن جا حمل مصالح سنگین برای انسان ها دشوار است، بنابراین این جرثقیل ها به وجود آمده اند تا در خصوص حمل مصالح و بارها، به انسان ها کمک کنند. به صورت کلی استفاده از انواع جرثقیل سقفی، در انبارها، سالن ‌های صنعتی، سوله ‌ها و سایر محیط های بسته و معمولا محیط های مسقف کارگاهی ( محیط های انفجاری و خورنده) کاربرد دارد.

نکته بسیار مهمی که باید بدانید این است که جرثقیل های سقفی، در مکان ‌های سرپوشیده با دهانه های بزرگ کارایی خواهند داشت و می توانند نیاز کارفرما و کارگران را برای حمل و جابجایی بارهای عریض، سنگین بر طرف کنند. این نوع از سازه ها قادر خواهند بود تا در زمان نیاز به جابجایی های پی در پی، از طریق ترکیب حرکت سازه‌ اصلی در امتداد محور طولی با حرکت کالسکه‌ جرثقیل سقفی در امتداد محور عرضی و کابل فلزی در ارتفاع، برآورده نماید. از جمله کاربردهای جرثقیل سقفی در صنایع مختلف می توان به موارد زیر اشاره داشت:

✔️صنایع نفت و گاز پتروشیمی

✔️خودرو سازی ها

✔️تجهیزات سنگین

✔️کشتی سازی

✔️نیروگاهی

✔️هواپیمایی

✔️ساخت فلزات و بتن

✔️ساخت تجهیزات حمل و نقلی و غیره

ممکن است این سوال برای شما به وجود بیاید که برای تهیه جرثقیل سقفی، باید چه عواملی را در نظر گرفت؟ برای پاسخ به این سوال باید اشاره داشت که وزن بار و تعداد دفعاتی که قرار است از دستگاه در طول روز استفاده شود در انتخاب نوع جرثقیل سقفی از اهمیت بسزایی برخوردار است. همچنین عرض دهنه‌ کارگاه و ارتفاع آن را نیز باید در نظر داشته باشید.

بلند کردن بار توسط جرثقیل سقفی

بلند کردن بار توسط جرثقیل سقفی، ملزم به رعایت نکات بسیار خاصی می باشد که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:

بلند کردن بار

به هنگام بلند کردن بار توسط جرثقیل سقفی، ورود افراد غیر مسئول به محیط ممنوع بوده و همچنین به هنگام بلند کردن بار نباید از سایر مکانیزم های بالابر بهره برد.

پیش از بلند کردن بار باید سیم بکسل ها را بررسی کرده که در تمام شرایط، باید به صورت عمود بر بار باشد.

تعداد رشته ها و زاویه سیم بکسل باربندی متناسب با وزن بار تعیین می شود.

برای جابجایی و بلند کردن بارهای کوچک باید از تسمه و زنجیر مخصوص استفاده گردد.

بلند کردن قطعات بیش از 500 کیلوگرم که فاقد پلاک وزن واقعی باشد باید بر اساس نظر مسئول ایمنی باشد.

به هنگام بلند کردن بار در نزدیکی دیوار، ستون و تجهیزات، حضور افراد و حتی کارگران زیر جرثقیل ها ممنوع بوده و به هنگام پایین آوردن بار نیز باید به این موضوع توجه داشت.

پیش از حرکت پل برای جابجا کردن بار به صورت طولی و عرضی، باید اطمینان داشته باشید که بار حداقل نیم متر بالاتر از اشیایی که در مسیر قرار گرفته اند باشد.

در زیر محل استقرار باید تراورس های محکم و مخصوصی گذاشته شود تا سیم بکسل ها براحتی و بدون اینکه به بار آسیبی برسانند از زیر بار خارج شوند.

بارگیری واگن و ماشین ها باید به گونه ای صورت گیرد که سیم بکسل اندازی به آن ها به راحتی انجام شود.

در پایان کار و زمان استراحت کارگران، بار نباید به جرثقیل ها آویزان باشد.

بلند کردن بار توسط جرثقیل سقفی

ظرفیت جرثقیل های سقفی

شایان ذکر است که منظور از ظرفیت جرثقیل سقفی، به حداکثر میزان باری است که این دستگاه می تواند تحمل نماید و برای یک پیکر بندی قادر به حمل کردن می باشد. بنا به عبارتی دیگر، ظرفیت یک جرثقیل متحرک مهم ترین چیزی است که پیش از خرید جرثقیل باید به آن توجه داشته باشید. به عنوان یک فرمول بسیار مهم کلی، جرثقیل های متحرک به شکل بالقوه می توانند از 10 تا 350 تن، با توجه به اندازه و تحرک خود، وزن را بلند و جابجا نمایند.

از سوی دیگر استفاده از قابلیت رتبه بندی برای ارزیابی ظرفیت جرثقیل سقفی، بالابرها و وینچ ها اکنون توسط سازمان های استاندارد در سراسر جهان توسعه یافته و تشویق می شود. به دلیل ان که در گذشته باری بیشتر از میزان ظرفیت جرثقیل توسط این دستگاه ها بلند و جابجا میشد که همین موضوع می توانست در خرابی جرثقیل سقفی و ایجاد مشکلات و خطرات گوناگون، تاثیر گذار باشد.

پارامتر های انتخاب جرثقیل سقفی

برای خرید و تهیه جرثقیل سقفی، چه جرثقیل سقفی دست دوم و چه جرثقیل سقفی نو، یکی سری پارامترها وجود دارد که باید آن ها را در نظر بگیرید. در ابتدا باید بیان شود که برای انتخاب جرثقیل سقفی مناسب، باید به شرکت های معتبر در این زمینه مراجعه کرده و با افراد حرفه ای و کاربلد در این خصوص مشورت کنید. از سوی دیگر از جمله پارامترهایی که باید برای انتخاب جرثقیل سقفی در نظر داشته باشید، به شرح زیر است:

اهمیت تعمیر و نگهداری

سعی کنید جرثقیل سقفی را خریداری کنید که تعمیر و نگهداری آن آسان باشد. در واقع برخی از جرثقیل ‌ها به نگهداری و تعمیرات مداوم نیاز خواهند داشت که این موضوع می ‌تواند هزینه های اضافی را به همراه داشته باشد.

بنابراین بهتر است که پیش از خرید انواع جرثقیل سقفی، در ابتدا با مشاوران در خصوص مشخصات فنی و قیمت جرثقیل سقفی و کیفیت آن ها مشورت فرمایید.

برخورداری از امکانات اضافی

همیشه سعی کنید که جرثقیلی را خریداری فرمایید که بر اساس تکنولوژی های روز دنیا طراحی و ساخته شده باشد و از امکانات مناسبی نیز برخوردار باشد. برخی از جرثقیل ‌ها امکانات اضافی مانند تکنولوژی ‌های هوشمند برای کارکرد بهتر و ایمن ‌تر را دارا می باشند. بررسی نیاز به این امکانات اضافی نیز در انتخاب جرثقیل سقفی از اهمیت بسزایی برخوردار است.

در نظر داشتن نوع بار و ظرفیت باردهی جرثقیل

نکته بسیار مهمی که باید بدانید، این است که در انتخاب جرثقیل سقفی، نوع بار و ظرفیت باردهی را باید در نظر داشته باشید تا بتوانید بدین صورت جرثقیل مناسب کار خود را پیدا کنید. در این صورت شما باید بدانید که آیا جرثقیل برای بارهای سبک یا سنگین استفاده خواهد شد و یا خیر یا این که ظرفیت باردهی آن بر اساس نیاز شما چقدر می باشد. اگر حجم کارتان کوچک است، استفاده از جرثقیل سقفی دستی تا ظرفیت 5 تن می تواند برای شما مناسب باشد.

در نظر داشتن محیط کاری

باید اشاره شود که محیط کار شما نیز در انتخاب جرثقیل سقفی، بسیار تاثیر گذار است. در واقع برای کارگاه های صنعتی بهتر است که از جرثقیل سقفی کارگاهی استفاده کنید یا اینکه برای کارهای کوچک نیز می توانید از جرثقیل سقفی کوچک بهره ببرید. در واقع جرثقیلی با ظرفیت باردهی بیشتر برای محیط ‌های صنعتی و بزرگ تر و یا جرثقیلی کوچکتر برای محیط‌ های کوچکتر و محدود تر، نیاز است.

انواع جرثقیل سقفی برای کارگاه کدامند؟
قیمت جرثقیل سقفی

قیمت جرثقیل سقفی

قیمت جرثقیل سقفی به عوامل بسیار مختلفی بستگی خواهد داشت. در واقع قیمت جرثقیل سقفی دستی با قیمت جرثقیل سقفی برقی به دلیل متریال به کار رفته در آن ها با یک دیگر متفاوت خواهد بود. به صورت کلی قیمت جرثقیل سقفی بر اساس موارد زیر تعیین می شود:

✔️تناژ بار قابل حمل توسط دستگاه

✔️مجموعه تولید کننده محصول

✔️کیفیت قطعات به کار رفته در جرثقیل و برند آن

✔️سرعت عملکرد دستگاه و غیره

شما عزیزان می توانید برای اطلاع از قیمت جرثقیل سقفی به وب سایت ما مراجعه نمایید و با کارشناسان در این خصوص مشورت کنید.

محیط نصب جرثقیل سقفی

محیط نصب جرثقیل سقفی می تواند مکان هایی باشد که در ان ها حمل بار احساس می شود. همان گونه که می دانید، اجرای جرثقیل سقفی می تواند برای جابجایی اجسام سنگین و سهولت کار در محوطه های کارگاهی مورد استفاده قرار گیرد. از جمله محیط هایی که می توانند از جرثقیل های سقفی بهره ببرند، کارخانه ها، سوله ها، کارگاه های ساختمانی، تولیدی ها و … می باشد.

باید اشاره داشت که این نوع ادوات، در صنعت سوله بسیار کاربرد دارد و همچنین جرثقیل سقفی، در انبار‌ها و سوله صنعتی با هدف حمل و جابجایی قطعات و بار‌هایی با وزن بیش از یک تن مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع نصب و راه اندازی جرثقیل سقفی در کارگاه های مختلف و در صنایع متفاوت، برای استفاده بهینه از فضای انبار یا سوله خواهد بود و مراحل نصب آن بسیار حساس و پیچیده است و همچنین هزینه اجرایی نیز به تیم عملیاتی و جزئیات کار بستگی دارد.

بنابراین شما عزیزان در هر محیطی که قصد نصب و راه اندازی این جرثقیل را دارید، باید در ابتدا با مشاوران و کارشناسان مشورت فرمایید.

شرایط استفاده از جرثقیل سقفی

شرایط استفاده و بهره گیری از جرثقیل سقفی، به نوع کارگاه یا صنعتی که در آن قرار است از این ماشین آلات ویژه بهره ببرید، بستگی دارد. همان گونه که می دانید، جرثقیل سقفی یک دستگاه خاص است ک به ستون ها و سقف های یک سازه وصل می شود و قابلیت حمل بار در اوزان مختلف را دارا می باشند. این جرثقیل ‌ها به دلیل قابلیت حرکت در ابعاد مختلف و تحمل وزن ‌های سنگین، در محیط‌ های صنعتی گسترده‌ای کاربرد دارند. برای استفاده از جرثقیل سقفی در ابتدا باید محیط کاری خود را مشخص کرده و بر اساس آن می توانید نوع جرثقیل سقفی که برای شغل شما مناسب است را انتخاب فرمایید و از ان بهره ببرید.

تست جرثقیل سقفی

تست جرثقیل سقفی

یکی از مهم ترین و اساسی ترین مواردی که در خصوص انواع جرثقیل سقفی وجود دارد، تست این دستگاه است! به صورت کلی به منظور حفظ عملکرد و ایمنی جرثقیل ها، در طی بازه های زمانی مختلف، بازرسی و تست آن ها باید انجام شود. تست انواع جرثقیل سقفی شامل موارد ذکر شده در زیر خواهد بود و همچنین باید توسط افراد حرفه ای صورت گیرد تا در هنگام بروز مشکل، کارشناسان به رفع آن بپردازند:

✔️تست زنجیر جرثقیل

✔️تست خیز پل جرثقیل

✔️تست استاتیک جرثقیل

✔️تست بار جرثقیل

✔️تست فنی جرثقیل و غیره

سرعت جرثقیل سقفی

سرعت جرثقیل سقفی یا همان سرعت بالا بردن اجسان و بارها توسط آن، از جمله معیارهایی است که معمولا خریداران به هنگام تهیه این دستگاه، به آن توجهی نشان نمی دهند اما باید بدانید که این موضوع بسیار مهم است. اگر نمی دانید که برای کار شما چه جرثقیلی با چه سرعتی مناسب است، بهتر است که با مشاوران و کارشناسان مجموعه ما مشورت فرمایید.

سرعت های جرثقیل معمول از ۲ فوت بر دقیقه تا ۱۶ فوت بر دقیقه می باشد که سرعت های بالاتر تا ۱۰۰ فوت بر دقیقه نیز تولید شده است. سرعت بالا بردن بار به عوامل متعددی بستگی دارد وعامل اصلی تعیین کننده ان ایمنی می باشد. برخی دیگر از عواملی که بایستی برای تعیین سرعت مورد نیاز بالابر بررسی شوند موارد ذکر شده در زیر است:

✔️نحوه برداشت بار

✔️شکنندگی

✔️شوک پذیری بار

✔️شرایط محیطی

انواع جرثقیل سقفی برای کارگاه کدامند؟

برق ورودی جرثقیل سقفی

شاید برایتان تعجب آور باشد، اما برق ورودی جرثقیل های سقفی، یکی از عوامل مهم و یا پارامترهای اساسی و تعیین کننده به هنگام خرید این وسایل و همچنین اثر گذار در قیمت آن است.

به همین دلیل بسیار مهم است که پیش از خرید این وسیله و تجهیز صنعتی، در خصوص برق ورودی و میزان ولتاژ آن تحقیق کنید. به خاطر داشته باشید که در صورت استفاده از جرثقیل با ولتاژ غیر مناسب، احتمال سوختن موتور الکتریکی جرثقیل وجود خواهد داشت.

ولتاژ کلید کنترل جرثقیل سقفی

نکته بسیار مهمی که باید بدانید، این است که هر سیستم کنترلی جرثقیل چه از نوع سقفی باشد و چه از نوع مونوریلی و یا و غیره  دارای دو تابلو برق خواهد بود که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:

✔️تابلو برق اصلی پل (قدرت و فرمان )

✔️تابلو برق مربوط به بالابر کالسکه (این تابلو برق برای راه اندازی و کنترل جرثقیل مورد استفاده قرار می گیرد و برای کنترل و دادن قدرت و فرمان می باشد.)

ولتاژ کنترل، ولتاژ خروجی از جرثقیل در مدار کنترل است. به زبان ساده تر مقدار ولتاژی است که در کلید اپراتوری جرثقیل جریان دارد. این مقدار 220 ولت الی ۲۴ ولت میتواند باشد. در صورت امکان ولتاژ ۲۴ ولت به دلایل ایمنی بهتر است. حال تنظیم ولتاژ کلید کنترل جرثقیل سقفی نیز بسیار مهم است و به هنگام نصب جرثقیل نیز باید به ان توجه شود و در این خصوص نیز با کارشناس مربوطه صحبت کنید.

جرثقیل سقفی زنجیری و سیم بکسلی

دو نمونه دیگر از جرثقیل های باربری که جزء جرثقیل های سقفی نیز محسوب می شوند، بالابرزنجیری و سیم بکسلی می باشند. این نوع از جرثقیل ها به وسیله یک زنجیر و یا سیم بکسل، بار را به سمت بالا یا پایین حرکت خواهند داد. بالابر زنجیری و وینچ سیم بکسلی هر کدام از کاربردها و ویژگی های منحصر به فردی برخوردار می باشند که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:

جرثقیل سقفی زنجیری و سیم بکسلی

بالابر زنجیری

  • به منظور حرکت بار از یک زنجیر بالا و پایین که به گیربکس بالابر متصل است، استفاده می ‌شود.
  • برای جابجایی بارهای سبک تا ظرفیت 5 تن ​​به کار می ‌روند.
  • بالابر های زنجیری قادر به جابجایی بارها در طول و عرض مکان هستند و می ‌توانند در ارتفاعات بالا نیز عمل کنند.
  • بالابر زنجیری در کارگاه‌ ها، کارخانه‌ ها، انبار ها و سایر مکان ‌ها مورد استفاده قرار گیرد.

بالابر های سیم بکسلی

سیم بکسل ‌ها به طول ثابت و انعطاف پذیر هستند و وینچ های سیم بکسل برای جابجایی بارها در مساحت ‌های بزرگ و پیچیده مانند کارگاه ‌های تولیدی، انبارها و پروژه‌ های ساختمانی مناسب هستند. شما میتوایند با مراجعه به صفحه وینچ های سایت رونامیک اطلاعات بیشتری را نیز کسب کنید.

راهنمای جامع برای انتخاب سیم بکسل مناسب

یکی از مهم ترین و اصلی ترین اجزای جرثقیل سقفی، سیم بکسل آن است که فشار حمل را بر عهده دارد. برای جلوگیری از هر گونه اتفاق و آسیب به کارگاه و مصالح باید در انتخاب سیم بکسل مناسب دقت کافی را داشته باشد و بدانید چه نوع سیم بکسلی برای کار شما مناسب است. از سوی دیگر برای تهیه و خرید سیم بکسل بهتر است که به شرکت های معتبر مراجعه کرده و با افراد حرفه ای در این زمینه مشورت فرمایید.

می توان اذعان داشت که ویژگی ها و فاکتورهای سیم بکسل های مناسب برای جرثقیل به خصوص جرثقیل سقفی، بسیار است و انتخاب آن ها با توجه به نوع کاربرد و زمینه بهره برداری و یا استفاده ای که دارند، بسیار متفاوت خواهد بود. در ادامه ویژگی های یک سیم بکسل مناسب را خدمت شما عزیزان عنوان می کنیم:

✔️سیم بکسل جرثقیل باید از کیفیت بسیار بالایی برخوردار باشد.

✔️سیم بکسل باید از مقاومت بسیار خوبی در برابر خوردگی ، له شدگی و زنگ زدگی و خرابی برخوردار باشد.

✔️این بخش از جرثقیل سقفی باید در برابر خستگی های خمشی و سایشی، قابل انعطاف بوده و همچنین از شکل پذیری بسیار مناسب نیز برخوردار باشد.

✔️نیروی کشش و گسیختگی سیم بکسل جرثقیل باید بالا باشد.

✔️سیم بکسل جرثقیل باید قادر باشد با ساختار ویژه ی خود ضربات را به راحتی جذب کند.

طول کابل آویز کنترل جرثقیل سقفی

طول کابل آویز کنترل جرثقیل سقفی

یکی دیگر از بخش های بسیار مهم جرثقیل ها، کابل جرثقیل می باشد که باید از کیفیت بسیار بالایی برخوردار بوده و به سرعت پوسیده و خراب نشود. به خاطر داشته باشید که کابل فرمان جرثقیل در معرض اصطکاک و فشار زیاد قرار دارد، بنابراین باید دارای مقاومت بالایی در برابر سایش و پارگی باشد، در غیر این صورت می تواند خطراتی را به همراه داشته باشد. از سوی دیگر کابل آویز جرثقیل سقفی باید دارای مشخصات زیر باشد:

✔️قطر کابل فرمان جرثقیل معمولاً بین ۴ تا ۶ میلی‌متر است.

✔️جنس کابل فرمان جرثقیل معمولاً از مس است.

✔️روکش کابل فرمان جرثقیل معمولاً از PVC یا پلی‌استر است.

✔️طول کابل فرمان جرثقیل بسته به محیط اجرایی در نظر گرفته میشود.

✔️کابل های کلید فرمان دارای سیم بکسل های مهار دار جهت ممانعت از پارگی میباشد.

نوع آویز جرثقیل سقفی

سوالی که ممکن است برای بسیاری از شما عزیزان به وجود بیاید، این است که نوع آویز جرثقیل سقفی چه می باشد؟! برای پاسخ به این سوال در ابتدا باید درباره آویز این دستگاه با شما صحبت کنیم و اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهیم. شایان ذکر است که آویز محل اتصال جرثقیل سقفی به پل حمال بار یا ترولی می باشد. به صورت کل دو نوع آویز برای جرثقیل های سقفی در نظر گرفته می شود که در زیر به آن اشاره  می کنیم:

  • نوعی از آویز ها که دارای شفت (shaft) هستند
  • نوع دیگری از آویزها که از طریق هوک (hook) به محل تعبیه شده متصل می گردند.

نکته بسیار مهمی که باید بدانید این است که  اتصال از طریق هوک به دو شکل هوک ثابت و هوک با قابلیت چرخش خواهد بود. از سوی دیگر برای محل هایی که نیاز به اتصال با هوک است و چرخاندن بار نیاز نمی باشد، بهتر است که از نوع هوک ثابت استفاده گردد.

ترولی جرثقیل سقفی

یکی دیگر از اجزای بسیار مهم جرثقیل سقفی، ترولی یا ریل جرثقیل می باشد و به عنوان یک ابزار مکانیکی خاص شناخته می شود که از آن برای جابجایی و حرکت جرثقیل به صورت عرضی (در جهات چپ و راست) استفاده می شود. نکته حائز اهمیت این است که ترولی به صورت یک سازه حرکتی طراحی شده است و می تواند حرکت دستگاه جرثقیل سقفی را تکمیل نماید! ریل‌ ها به ترولی اجازه خواهند داد تا در راستای چرخ های جرثقیل حرکت کند و بار را به سمت مورد نظر حمل کند. باید بدانید که یک ترولی به صورت معمول دارای چندین بخش مختلف است که حرکت ترولی را شامل می شود. این بخش ها به صورت زیر خواهند بود:

✔️قاب ترولی

✔️چرخ‌ ها

✔️موتورها

✔️سیستم کنترل

استراکچر فلزی جرثقیل سقفی

شایان ذکر است که سازه جرثقیل سقفی می تواند از تیر ورق و در ظرفیت های کوچک با تیر آهن IPE / IPB طراحی و ساخته شود که در ادامه به این پروفیل ها اشاره می کنیم:

WF-Beam ( پل های ساخته شده با تیر ورق)

✔️این نوع سازه ها که از نوع I یا H گرانتر هستند و برای جرثقیل مناسب می باشند.

✔️این نوع سازه ها دارای چهار بخش متفاوت اند که به وسیله جوشکاری نفوذی، به یک دیگر متصل می شوند. و به صورت باکس مونتاژ شده جوشکاری میشوند.

✔️در جرثقیل های تک پل بخش پایینی که بیشترین فشار را تحمل می نماید از فولاد های پرکربن با استحکام بالا و سختی بالا تولید می گردد (به دلیل ان که بر اثر حرکت ترولی و اصکاک با چرخ های آن، دچار خوردگی سایشی نشوند.)

✔️بخش Web و Flange از فولاد های معمول و به صورت تسمه های صاف به بخش پایینی جوشکاری می شوند.

استراکچر تیر آهن های صنعتی

✔️این نوع پروفیل که به نام های H و یا I شناخته می شوند

✔️دارای دو نوع S section و W section هستند.

✔️در نوع W لبه های Flange کاملا موازی هستند

✔️در نوع S این لبه ها به صورت ناموازی و در داخل دارای شیب می باشند.

✔️میزان لبه مناسب در دو نوع S و W متفاوت هستند.

نوع پروفیل بوم جرثقیل سقفی
نوع پروفیل بوم

محاسبه و مدل سازی جرثقیل توسط نرم افزار

همان گونه که می دانید، طراحی و ساخت و انتخاب یک جرثقیل مناسب برای کارهای مختلف، از اهمیت بسزایی برخوردار است، از آن جا که حمل بار و جابجایی مصالح در پروژه های مختلف ساخت و ساز اهمیت دارد، استفاده از ماشین آلاتی که در این راستا به کار گرفته می شود نیز حائز اهمیت خواهد بود. زیرا اگر این ماشین آلات به درستی انتخاب نشوند، خسارات جانی و مالی زیادی را در بر خواهد داشت. این رو همیشه باید به ساخت و انتخاب جرثقیل ها توجه داشت.

نکته بسیار مهمی که باید بدانید، این است که محاسبه و مدل سازی جرثقیل مانند جرثقیل سقفی توسط نرم افزارها انجام خواهد شد. در برخی از نرم افزارها امکان مدل ‌سازی سه‌ بعدی وجود دارد که البته برای طراحی و ساخت جرثقیل و تعیین ظرفیت مجاز آن بسیار کاربردی خواهند بود. این نرم افزارها با نام های RFEM و RSTAB شناخته شده و یکی از بهترین نرم افزارها برای محاسبه و مدل سازی جرثقیل توسط نرم افزار است. از جمله نکاتی که در این خصوص باید بدانید، به صورت زیر است:

  • در این نرم‌ افزارها تجزیه ‌و تحلیل دقیق توسط ویژگی ‌هایی مانند در نظر گرفتن غیرخطی اعضا و آزاد سازی، قرقره ها و کابل ها و مواردی از این قبیل پشتیبانی خواهد شد.
  • با استفاده از برنامه مستقل CRANEWAY، تیرهای باند جرثقیل برای جرثقیل‌های مسافتی یا معلق را می‌توان بر اساس EN 1993-6، در کلیه طرح ‌های موردنیاز، طراحی کرد.

تعیین کلاس کاری جرثقیل

یکی از مهم ترین و اساسی ترین بحث هایی که درباره جرثقیل ها مانند جرثقیل سقفی وجود دارد، تعیین کلاس کاری جرثقیل می باشد. در واقع کلاس کاری مشخص می کند که بر اساس نیاز و نوع کارگاهتان، چه جرثقیلی برای شما مناسب است و یا این که شما باید چه نوع جرثقیلی را با چه ظرفیتی تهیه کنید. تعیین درست کلاس کاری جرثقیل، می ‌تواند در بهبود کار ما کمک‌ کننده باشد.

شایان ذکر است که به منظور مشخص کردن و یا تعیین کلاس کاری جرثقیل سقفی، باید دو عامل را در نظر داشته باشید که در زیر به آن ها اشاره کرده ایم:

✔️توجه به نوع زمان جرثقیل مورد نظر. به خاطر داشته باشید که نوع زمان جرثقیل سقفی، بیانگر کیفیت و کارکرد و همچنین تعداد دفعاتی است که با جرثقیل کار کرده است. مانند کار کردن در یک ‌زمان یا یک روز مشخص که در اصطلاح به آن operating time group گفته می‌شود. با این نکته می توانید قاعدتا جرثقیل های بهتری را برای کار خود تهیه کنید.

✔️استفاده از دستگاه در کارهای مختلف. شما عزیزان باید بدانید که این دستگاهی که مد نظر دارید، در چه کاربری هایی فعالیت داشته است. در اصطلاح به این موضوع load time group گفته می ‌شود.

حال که کلاس کاری جرثقیل مورد نظر را در دو نکته ذکر شده در فوق، مشخص کردید، باید به موارد زیر نیز توجه داشته باشید:

  • ✔️به تجهیزاتی از این دستگاه که اغلب تحت بار قرار می‌ گیرند و معمولاً تحت نظارت بارهای سبک هستند lite گفته می ‌شود و برای تعیین کلاس کاری جرثقیل نیز مهم است.
  • ✔️بعلاوه تجهیزاتی در دستگاه‌ های جرثقیل سقفی وجود دارد که گاهی تحت بار نامی قرار می ‌گیرد و به ‌صورت کلی تحت بار سبک هستند که به آن ‌ها در اصطلاح medium اطلاق می گردد.
  • ✔️تجهیزاتی نیز وجود دارند که به تعداد دفعات کمی تحت بار نامی هستند و در بارهای سبک‌ تر جرثقیل قرار می‌ گیرند و در اصطلاح به آن ‌ها heavy گفته می ‌شود
  • ✔️تجهیزاتی که تنها تحت بار نامی قرار گرفته ‌اند very heavy شناخته می‌ شود.

حال با توجه به تمام موارد ذکر شده در فوق، باید بدانید که چه نوع جرثقیلی و با چه کلاس کاری برای شما مناسب است.

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم تا به بررسی انواع جرثقیل سقفی بپردازیم و همه چیز را درباره این جرثقیل توضیح دهیم. شما عزیزان نیز می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت ما مراجعه کرده و با کارشناسان در این خصوص مشورت فرمایید.

سوالات متداول جرثقیل سقفی

در صورت کوتاه بودن زنجیر، امکان اضافه کردن زنجیر به آن وجود ندارد و باید زنجیر به صورت کامل تعویض شود که هزینه سنگینی را در بر خواهد داشت؛ ولی اگر در ابتدای خرید زنجیر کافی تهیه کنید، هزینه قابل توجه ای را متحمل نخواهید شد.

جرثقیل سقفی تک پل برای عملیات شما مناسب است یا نه، بستگی زیادی به میزان کاری دارد که باید انجام دهید.

استفاده از حاشیه ایمنی فقط برای “انجام کار” خطر شکست و آسیب را نه تنها در طول جرثقیل سقفی، بلکه در آینده در شرایط عادی یا مهمتر از آن بحرانی جرثقیل دارد.